2011-05-31

Kiskertemben 3. / Kert modern stílusban

A modern lakásbelső híveinek következik Tézli-Szabó Franciska, kerttervező sorozatának újabb része. Kint és bent egysége tavasztól őszig különösen fontos, hiszen a kitárt ajtókon, ablakokon át a két tér látványa összekapcsolódik. Nem mindegy, hogyan...


A modern kertekre jellemző az épített jelleg hangsúlyozása, a letisztult geometrikus, gyakran derékszögű formák dominanciája. Fontos azonban, hogy a design ne öncélú legyen, hanem maximálisan összhangba kerüljön a kerti funkciókkal. 

Egyes modern kertek sajátossága, hogy a növényzettel is, mint formai építőkövekkel dolgozik. Előszeretettel alkalmaz formára nyírt növényeket (legtöbbször örökzöldeket), egyöntetű nyírt gyepfelületeket és ún. architektonikus (erőteljes geometrikus hatással bíró) növényeket, pl. díszfüveket, yukkákat, lándzsás levelű nőszirmokat, gömb virágzatú hagymaféléket. Más modern kertek éppen a növényzet természetes formavilága és az épített elemek minimalista formavilága közti kontrasztra épülnek. 


Vannak olyan modern kertek, amelyek merész színhatásokra épülnek és ennek megfelelően erős színeket alkalmaznak. Kedvező hatást kelthet egy erős színűre festett vakolt fal, színes növénytartó, kerti drapéria, napvitorla. Ugyanakkor vannak kertek, melyek egy-egy szín finom árnyalataira épülnek. 

A modern kertek anyaghasználatára is jellemző a nemesség, letisztultság. Kedvelt anyagok: simára csiszolt terméskő, látszóbeton, trópusi faburkolat. Ugyanakkor jellemző a különleges anyagok használata is: fém (corten acél, rozsdamentes acél), üveg, textil, plexi, műanyag. Fontos, hogy a minimalizmust tartsuk szem előtt, kevesebb anyagfajta alkalmazásával kedvezőbb, markánsabb hatást érhetünk el. A víz, mint kerti elem is mesterséges formában van jelen, úszómedencék, geometrikus díszmedencék, csobogók, kerti csatornák formájában. 


A berendezési tárgyaknak (bútoroknak, növénytartóknak, világítótesteknek, szobroknak) is igazodniuk kell a kert formarendjéhez. Fontos megteremteni az épület és a kert közötti kapcsolatot. Ez a kapcsolat történhet közvetlenül: a terek egymásba nyitásával, eltolható nyílászárók segítségével; vagy vizuálisan: anyaghasználatban, színhasználatban, formavilágban, látványkapcsolatok kialakításával. Modern épületek esetében a kert és épület egységes képe teremt harmonikus összhangot, régi épületek mellett létrehozott minimalista kertekkel pedig érdekes kontraszt hatást érhetünk el.

A sorozat korábbi részei:

Kiskertemben 1. 

Kiskertemben 2. / A cottage garden 

Haladunk szép sorjában. Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Kedvenc Otthon facebook táborához, hogy értesülhess a folytatásról!
A kerttervező szakembert itt találod.


2011-05-30

Kedvenc Otthon blog a TopLista Design 2011 kiadványban!

Hiánypótló csemegével találkozhattok az újságos standokon TopLista Design 2011 címmel. Minden elfogultság nélkül ajánlom, mert tartalmas olvasmánynak ígérkezik, igényes kivitelezésben.  A magyar sajtópiac legátfogóbb design kiadványában a Trendguide bloggerei is helyet kaptak, köztük jómagam is! Ezeket a CET-ben készült csoportfotókat, amin kedvenc tárgyainkkal pózolunk (ha nem jönnétek rá, én ezzel, itt), Miklóska Zoltán készítette.


Ez itt az:


A kiadvány egyfajta évkönyv, amely számos érdekes cikkel és több, mint húsz toplistával, 144 oldalon térképezi fel a pezsgő hazai és nemzetközi design élet aktualitásait.  A toplistákon kívül számos érdekes cikket tartalmaz, pl. építészeti makettépítőről, street art művészekről, a design hamisítványokról, álmaink minibárjáról és bőröndjeiről, magyar Hot Rod autók építőiről, kerékpár építési trendekről, a Milánói Bútorszalon újdonságairól. 

Néhány téma a TopLista Design 2011 kiadványból, amely Martinkó József főszerkesztésében készült:

TOP 10 magyar belsőépítész
Top 10 fiatal magyar építész
Top 9 magyar kortárs családi ház
Top 5 éttermi szék
Top 5 konyha
Top 10 kultikus tárgy
Top 5 világítótest
Top 10 fürdőszoba
Top 10 fiatal magyar divattervező
Top 5 hazai design úti cél
Top 10 retró tárgy



És végül egy kép a saját örömünkre: a Trendguide és a dekooder közös halmaza.


2011-05-29

Blogszemle 8.

Gyereknap van, de hogy ne csak a kiskorúak élvezzék ennek a napnak az előnyeit, a gyereklelkű felnőtteknek válogattam néhány játékos posztot a barátok népszerű blogjaiból! Szép vasárnapot mindenkinek!

Gyerekszoba:
Picinyke emberek vicces szituációkban mindenféle enni- és innivalók köré csoportosítva.


Tovább: Kisemberek a nagyvilágban

Manzárd Café
Mint ahogy a nyár sem, az elmúlt időszak legőrültebb designcuccairól szóló szubjektív gyűjtésünk sem maradhat el ebben a hónapban.


Tovább:  Kora nyári őrületek

Otthon, édes
Nyárra hangolódunk, végülis megérkezett, a langymelegben már este is ki lehet űlni a teraszra.


Tovább: Nyárra hangolva 

Ágy-asztal-tv
Ha úgy hozná az élet, hogy lakberendező/belsőépítész segítene lakásod/házad/nyaralód/céged/éttermed/szállodád belső kialakításában, kit választanál: férfit vagy nőt?


Tovább:  Hételeji kínzó kérdés

Stilblog
Kicsit megállni, és elidőzni olyan dolgokon, ami mellett minden nap elmegyünk… – Kiss Máté amatőr fotográfussal beszélgettünk


Tovább: Kiss Máté interjú

Urbansnob
Amikor a design és az innováció találkozik, gyakran olyan remek dolgok születnek, amik láttán a homlokunkra csapunk: "Hogy-hogy nekem nem jutott ez eszembe?"


Tovább: "Nedobdki!" cipősdobozok

Lisztesláda
Aki igazán megszállott vagy csak érdeklődő vagy olyan, mint én, annak tájékoztatására kirakom ezt a posztot, vagyis hogy MOMÉ-n megkezdődtek a diplomavédések, be lehet rá ülni a DESIGN, az ÉPÍTÉSZETI és a MÉDIA Intézetben.


Tovább: MOME // diplomavédés

Mindennapi betevő
Top Four névre keresztelt LEGO lámpacsalád, melyet a dizájndíjas olasz dizájnerek Alberto Basaglia és Natalia Rota Nodari álmodtak meg.


Tovább: LEGO LED Lámpa

Dekooder
Eheti cikkem a zene és a fotográfia felé repít annak kapcsán, hogy a rockzene legsikeresebb zenekaráról a kezdetekkor készült, eddig soha nem látott fotókat bocsát árverésre a Christie’s aukciósház júliusban.


Tovább: Beatles – árverésen az eddig nem látott fotók

Dekooder extra
Ismét játék, a nyeremény egy világító test, méghozzá nem is akármilyen: a Delta Zen lámpacsalád egyik gyönyörű tagja, a Disco Zen állólámpa. Május 31. kedd estig tegyétek meg tétjeiteket!


Tovább: Játssz velünk a dekooder és a Quattro Mobili közös nyereményjátékán 

Trendguide
Mostantól ismét lehet csónakázni a Városligeti tavon, mégpedig augusztus végéig nem is akárhogyan, hanem kortárs műalkotások között.


Tovább: Városligeti csónakda 


2011-05-28

Gyereknapi extra

A tematikus gyerekszobák slágerlistáján a fiús szekcióban minden bizonnyal a hajós-kalózos változat szerepel az első helyen, 5-6 éves kortól a kiskamasz időszakig is eltarthat a rajongás. A most következő komolyabb kivitelezés nem csak vizuálisan, a bútorformákkal és a dekorációkkal ragadja meg a témát, hanem a mozgást is megtámogatja, ami ennek a korosztálynak lételeme, ugyebár. Létrán jutunk az emeletre, onnan függőhídon a fedélzetre, a betolakodókat az árbóckosárból kémlelhetjük. Ha sürgősen el kell hagyni hajót, a kötélhágcsó a legjobb megoldás, egy kis rosszalkodás esetén pedig a saját börtöncellánkban tölthetjük el a büntetést.


Forrás

2011-05-26

Szivárványos parti lak

Nyár van májusban, nincs maradás a 4 fal között, menni kell, utazni kell, a tengerig meg sem állni. Persze nem igazság, hogy valakinek csak a házból kell kidugnia a fejét, hogy a sós levegőt szívja, de az élet már csak ilyen. Arrafelé, ahol ez a nyári rezidencia áll, például nagyon jó. Én már az öltözőkabinba beköltöznék, ha a "lakrészemhez" csaphatnám ezt a nyugágyas teraszt, de érdemes a lakásba is bekukkantani.

Csalafinta a berendezés, mert a komoly design nyalánkságok ellenére kellően laza, nyaralós hangulatú, nincs benne semmi mesterkéltség. Bátran használták a színeket, a sok fehérrel együtt mégis mértéktartó az összhatás. Imádom a szobánként változó, csíkozott műgyanta padlót, a látványt ismétlő mennyezetet - a tetőgerendák közötti sávok festésével, a színes polcokat, a szivárványos függőszéket.