2010-06-09

WAMP - Part 1

A WAMP-ot, vagyis a vasárnapi művészpiacot valószínüleg sokan ismeritek, és ha nem is látogattatok még el a budapesti Erzsébet térre, a WAMP törzshelyére, biztosan hallottatok, olvastatok már róla (legutóbb pl. a Newsweek-ben!!!) Az alapítóknak a londoni művészpiac adta az ötletet, hogy itthon is teremtsenek egy olyan egyedülálló fórumot, ahol a hazai alkotók, tervezők, designerek megjelenhetnek portékáikkal, tematikus kiállításokkal.
4 éve júliusban debütált a WAMP, ahol többnyire havonta lehet elmerülni az egyedi, eredeti, különleges, de megfizethető és nagyon szerethető ruhák, kiegészítők, táskák, ékszerek világában a kortárs forma- és divattervezők jóvoltából. A piac köré azóta zenei és kulturális események, galériák, fesztiválok, külföldi vendégek is szerveződnek, köszönhető ez persze a lelkes és tehetséges szervezőknek, akik azon dolgoznak, hogy az adatbázisba folyamatosan jelentkező több száz alkotó termékét elérhető közelségbe hozzák a hazai közönség számára; hogy alternatívát nyújtsanak a tucatáruval szemben; és nem utolsó sorban, hogy a művészek menedzselésével messzi földre eljuttassák a magyar darabokat. Nem véletlen, hogy a piac hamar sikeressé vált, egy-egy alkalommal több ezren látogatnak el a design-csemegékkel kecsegtető WAMPra. Köztük - a központi helynek és a piac jó hírének köszönhetően - rengeteg turista is.

Május 30., ez a 2 héttel korábbi ítéletidő miatt elmaradt pótWAMPnap. Megérkeztünk. 11-kor telnek meg a standok, a Gödör melletti területen délben már sok a nézelődő. Van itt minden. Kísérőm pl. csikóhal-mániás (?!), rögtön talál is egyet.

A WAMP évről évre megújul, idén is színesedik a program. Az öt tagú szakmai zsűri minden alkalomra megválasztja „a hónap designerét”, aki kiemelt standot és ezzel tucatnyi bemutatkozási lehetőséget kap a piacon és a médiában. Ott jártamkor Majoros Zita birtokolta a kitüntető címet.

Zita tervezőgrafikus és képzőművész, az ARC kreatív csapatának tagja, szinte a kezdetektől jelen van a WAMPon. A 2006-ban elindított Bolt saját kollekciójában pólók, táskák, újrahasznosított textil kiegészítők, füzetek, bútorok is megtalálhatók egyedi grafikus mintákkal. Budapest-fanoknak kihagyhatatlan az általa tervezett póló vagy táska: a kollekció darabjai többnyire fővárosi (azon belül is elsősorban VII.kerületi) témákat dolgoznak fel.

A téma az utcán hever, persze...mint például ez a remek csatornafedél

Aztán Zitának köszönhetően a pólódra kerül, valahogy így...

A Kertész utcai Bolt időközben kinőtte a helyet, költözik a szintén VII. kerületi Printába. "A Printa egy design üzlet, galéria, szitanyomó stúdió és kávézó egyben" - írja Zita a weblapján. A 180 m2-es Printa központ komplex élményt ígér a vásárlás mellett a design, művészet és alkotási folyamat találkozásával.
A Printával és Majoros Zitával a Facebookon is találkozhattok.

Figyelem! Hétvégén, június 13-án ismét WAMP, de a sorozat itt a blogon is folytatódik, minden héten bemutatva egy-egy kreatív alkotót. 

JÖNJÖNJÖN: Házi áldás új formában a Balllon csoport designerétől, Marosi Krisztától



Share

Szólj hozzá!

2 megjegyzés:

Edi írta...

Szenzációsak a pólók! Turisták remélem viszik, mint a cukrot!!! :)

Névtelen írta...

Gratula a tervezőnek! Egyszerű ötlet, mégis nagyszrű. A wampot imádom, törzslátogató vagyok!!
Timi